Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008




ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ




Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας, οι μαθητές της Δ΄ Τάξης του σχολείου μας, μαζί με τη δασκάλα τους κα Λαμπαδαρίδου Μαργαρίτα, ασχολήθηκαν με το πολύτιμο δέντρο της ελιάς.
Έμαθαν πως το ιερό αυτό δέντρο είχε μεγάλη σημασία ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας. Όταν η θεά Αθηνά μάλωνε με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία στην Αττική, η θεά εντυπωσίασε τους Αθηναίους φυτεύοντας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης μια ελιά. Έπειτα, τα κλαδιά της ελιάς έγιναν στεφάνια για να στεφανώσουν τους νικητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων, που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς.
Θυμήθηκαν ότι η ελιά ήταν θεϊκό δώρο για τους ανθρώπους και συμβόλισε την ελπίδα και την ειρήνη όταν ο Νώε μετά τον κατακλυσμό έστειλε ένα περιστέρι για να δει αν είχαν υποχωρίσει τα νερά κι εκείνο επέστρεψε κρατώντας στο ράμφος του ένα κλαδί της.
Η ελιά και το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε πολλές τελετές της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας(όπως στο ευχέλαιο και στο μυστήριο της βάφτισης) και αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια απαραίτητο στοιχείο της ελληνικής και της μεσογειακής κουζίνας. Από μελέτες που έγιναν προέκυψε ότι η διατροφή που βασίζεται στο ελαιόλαδο (μεσογειακή διατροφή) δίνει στον άνθρωπο υγεία και μακροζωία.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν τους, οι μαθητές αποφάσισαν να φτιάξουν μέσα στην τάξη τη συνταγή με τα κουλουράκια λαδιού που βρήκαν μέσα στο βιβλίο τους. Συννενοήθηκαν μεταξύ τους για το ποιος θα φέρει το κάθε υλικό και άρχισαν στην τάξη τα....κουζινομαγειρέματα!
Η συνταγή πέτυχε, το σχολείο μοσχομύρισε από κανέλα και πορτοκάλι και τα παιδιά έγλειφαν τα δάχτυλά τους από τα νόστιμα κουλουράκια που έπλασαν τα ίδια. Πολλά, μάλιστα, έφυγαν από το σχολείο λέγοντας ότι θα έφτιαχναν οπωσδήποτε και στο σπίτι τους τη συνταγή.


Θέλεις κι εσύ να φτιάξεις τα κουλουράκια μας;

Υλικά:

3 ποτήρια ελειόλαδο

2 ποτήρια ζάχαρη

1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκάλι με λίγο λεμόνι

1 κρασοπότηρο κανέλα βρασμένη

3 κουταλιές ρακή

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι σόδα

1 ποτήρι σουσάμι καβουρντισμένο

αλεύρι για μαλακή ζύμη, όσο σηκώνει

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, το κανελόζουμο, το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στη ρακή, το σουσάμι και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη και πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα κουλουράκια πρέπει να ψηθούν στο φούρνο σε μέτρια θερμοκτασία.

Καλή Επιτυχία!